Eiropas čempionāts 2024 IQFoil klasē noslēdzies

Tēma Pasākumi ārvalstīs | 0

Šoreiz uz gleznaino alpu ezeru Embrunas pilsētas krastā devās 9 Latvijas sportisti, treneru Jāņa Preisa un Raita Škutāna vadībā. Latvijas komandu U19 grupā pārstāvēja Kārlis Menģelsons, Gustavs Feņuks, Kristers Šmaukstelis, Eduards Niedra, U17 grupā Arvils Spīgens, Marts Olbiks, Dāvis Škutāns, Viljams Preiss, savukārt, Līva Škutāne pārstāvēja Latviju U19 meiteņu grupā.


Laika apstākļi komandu lutināja, bija saulains un silts, bet diemžēl tas ietekmēja arī vēju. Par nožēlu sākoties sacensībām izslavētā klimata termika (Augšupejoša gaisa plūsma, kas izveidojas virs samērā siltas vietas Zemes virsā) nekādi nesākās, līdz ar to braucieni notika vājā un ļoti vājā vējā. 


No Latvijas komandas sportistiem vislabāk veicās 14 gadīgajam Viljamam Preisam (LAT83), kurš lieliski startēja priekšsacīkstes un vienīgais no latviešiem iekļuva zelta grupā. Arī pirmais starts zelta grupā bija lielisks, Viljams pat bija vadībā uz pirmo kontroles zīmi, bet nokļūdijās un iebrauca bezvēja zonā, kas rezultējās ar apstāšanos un atgūt burā vēju no jauna vairs neizdevās. Kopvērtējumā Viljams U17 grupā palika 34. vietā 123 sportistu konkurencē.


Gustavs Eiropas čempionātā dabūju 85. vietu un pats atzīst, ka varēja būt labāks rezultāts, bet pirms sacensību negaisu dēļ, ezers tika piesārņots ar kokiem, kas arī ietekmēja vēja stiprumu sacensību gaitu kopumā. Savukārt, Kārlis ierindojās 105. vietā 120 sportistu konkurencē. Kā norāda treneris J. Preiss, jaunieši cīnījās godam, Gustavs bija labākais no Latvijas komandas U19 grupā, bet Kārlis diemžēl netika gala ar startiem pieredzes trūkuma dēļ, kā arī vājais ezera vējš ar bezvēja kabatām viņa sniegumu tikai pasliktināja. 

Kārlis stāsta: “Man šis čempionāts nebija tas labākais, pieļāvu daudz taktiskās kļūdas, kā arī vēja apstākļi nebija tie labākie, kas man ietekmēja sacensību gaitu. Bet kopumā labs treniņš, kas ļāva izvērtēt, pie kā vēl ir jāstrādā un ko var uzlabot.”


Dāvis Škutāns 70. vietā, Arvils Spīgens 80, Marts Olbiks – 88. vietā 123 sportistu konkurencē no 20 valstīm, savukārt, Līva Škutāne palika pirmspēdējā savā grupā 44 dalībnieku konkurencē no 16 valstīm. 

Lai gan rezultāti nav labākie, kādus varēja gaidīt, tomēr dalība starptautiskās sacensībās ir neatsvera pieredze visiem jauniešiem.   
Katrs sportists uzrādija vairākus lieliskus braucienus sudraba grupās atbilstoši savai sportiskajai sagatavotībai un cīnijās līdz pēdējam braucienam. 


Gustava Feņuka un Kārļa Menģelsona dalība sacensībās līdzfinansēta ar Rīgas Domes atbalstu.

Šeit redzams labs starts Viljamam, 4.17.32:

Visi rezultāti šeit:2024iqyjeuropeansfrance.sailti.com