Rīgā sācies GoRR regates pirmais posms.

Šodien, 1. jūlijā 12.00 Rīgā pie Daugavas ietekas Rīgas līcī sācies Baltijas valstu regates Gulf of Riga Regatta (GoRR) pirmais “Rīgas brīvostas” sacensību posms. Šogad sešās grupās startēs 65 komandas, kas ir lielākais skaits regates vēsturē. Latviju pārstāvēs 41, Igauniju – 19, Lietuvu – 4, bet Somiju – 1 komanda.

“Rīgas brīvostas sacensību posms” noritēs Rīgas līcī Mangaļsalas mola tuvumā. Starta signāls uz ūdens plānots pulksten 12.05. “Ap 11.00 jahtas devās ārā no jahtkluba Auda. Buru sportā visu nosaka laikapstākļi, un sportistu drošība ir pirmajā vietā, tāpēc precīzu distanci plānojam tikai dažas stundas pirms starta un pielāgojam faktiskajai situācijai uz ūdens. Piemēram, kā šodien – redzam laikapstākļu izmaiņas, un šādos gadījumos pastāv iespēja, ka distance var tikt saīsināta vai atlikti starti. Šodien plāns ir katrai grupai iedot vienu braucienu. Kopējais distances garums katrai grupai atšķiras atkarībā no tā, kurā grupā sportisti startē – ātrākām laivām tā ir garāka, lēnākām īstāka,” stāsta sacensību galvenais tiesnesis Normans Penke.

Regates organizatori skaidro, ja vējš ļaus, ticamāk, laika posmā no 15.00 līdz 17.00 tik pieņemti sacensību finiši. Tad iedzīvotājiem būs iespēja vērot krāšņu un ekskluzīvu skatu, kā laivas pilnās burās ienāks finiša taisnē Daugavas upē.

Gaidāmas aizraujošas sacensības

Šogad sacensības būs ar spēcīgu dalībnieku sastāvu, tāpēc īpaši aizraujošas. 10 jahtas pērn piedalījušās ORC pasaules čempionātā Ķīlē, Vācijā, kurā Lietuvas komanda “ARABELA” izcīnīja augsto 3. vietu. Savukārt no pagājušā gada GoRR uzvarētājiem piedalās četras komandas, kuras mēģinās aizstāvēt savu čempiona titulu. Paši burātāji saka, ka interesantākā cīņa notiks ātrāko laivu grupā ORC I starp trīs vienāda tipa J-112E jahtām – Latvijas komandu “THORA” un divām vērā ņemamām igauņu debitantēm pie mums “SHADOW” un “NOLA X”.

Nedēļas ietvaros ir gaidāmi mainīgi laikapstākļi, un katrai laivai ir sava veiktspēja, tāpēc sacensībās varēs pārbaudīt katras komandas taktiku atšķirīgos apstākļos.

Uz divām no visām sacensību jahtām kapteines ir sievietes, kas apliecina, ka buru sports ir piemērots arī sievietēm. Lailai Bankovskai šī  jau būs ceturtā GoRR regate, bet pirmo reizi viņa ir izvēlējusies burāt savu jahtu Manifest, startējot ORC Cruiser klasē. “Man ir lielas ambīcijas un augsti mērķi, tāpēc esmu pieņēmusi izaicinājumu stūrēt pati, jo pieredze ir, un tā ir jāliek lietā. Komandai ir savi mērķi un stratēģija, un ar komandu esam daudz strādājuši. Ar savu dalību sacensībās vēlos iedvesmot arī citas sievietes, jo tas ir brīnišķīgs sporta veids,” aicina sportiste.

Komandu starpā – gan sacensību gars, gan draudzība

Latvijas Burāšanas savienības prezidents  un jahtas X-cape kapteinis Kaspars Rožkalns stāsta, ka daži komandas dalībnieki gatavojušies regatei ļoti cītīgi – 2 reizes nedēļā, citi retāk, jo visiem ir pilna laika darbs, kas nav saistīts ar burāšanu, un tas ir jāapvieno ar treniņiem. “GoRR regate mums sportistiem ir nozīmīga ar to, ka sacensībās piedalās ne tikai Latvijas dalībnieki, bet arī citu valstu komandas. Tikai tā saprotam, kāds ir Latvijas līmenis Baltijas mērogā, tāpēc man ir īpašs prieks par citu valstu ekipāžām. GoRR regate ar katru gadu aug aizvien lielāka, un burātājiem tie ir fantastiski vasaras atklāšanas svētki.”

Arī jahtas Project A1 kapteinis Gatis Garudums atzīst, ka komanda regatei gatavojusies ļoti nopietni, tā ir pilnā sastāvā un labi sastrādājusies. “Esam kopā jau trīs, četrus gadus, un labi pazīstam arī daudzas kaimiņvalstu komandas. Uz starta līnijas un distancē esam sāncenši, bet krastā – labi draugi. Visiem vēlu labu ceļa vēju, un tad jau beigās uzvarēs stiprākais.” Pēc šīs regates Project A1 komanda dosies uz Igaunijas regati un pēc tam Ālandu salās startēs Eiropas čempionātā.

Par GoRR regati

Sacensības turpināsies līdz piektdienai – 3. jūlijā regate viesosies Salacgrīvā, un 5. jūlijā noslēgsies Pērnavā, kur notiks GoRR uzvarētāju, Latvijas jūras burāšanas čempionu un Livonijas kausa ieguvēju apbalvošana. No sešām regates grupām starptautiskās apmērīšanas ORC sistēmas grupas būs trīs, un šogad pirmo reizi komandu sniegumu vērtēs pēc detalizētākas sistēmas – PCS.

Sacensību noslēgumā suminās katras grupas GoRR 2024. gada uzvarētājus un Latvijas jūras burāšanas čempionus. Savukārt ORC grupu komandām pasniegs Livonijas kausu, kuru izcīnīs ātrākā laiva visā flotē, kura visu regates posmu kopvērtējumā distancē pavadīs visīsāko laiku pēc fakta. Angliski to apzīmē first boat home jeb laiva, kura pirmā šķērso finiša līniju.

GoRR norisei reāllaikā un informācijai par distanci var ērti sekot arī digitāli – GPS tiešsaistes izsekošanas rīkā Kwindoo, ko līdz ar citu oficiālo sacensību informāciju var atrast regates mājaslapā www.gorr.lv

GoRR ir ikgadēja lielākā starptautiskā regate Latvijā, kas aizrit nedēļas garumā Rīgas līcī. Sacensībās piedalās komandas no Baltijas jūras reģiona. Sacensības notiek jau septīto  gadu, to laikā tiek noskaidroti Latvijas jūras burāšanas čempioni un starp faktiski ātrākajām laivām sportiskākajās grupās tiek izcīnīts Livonijas kauss, kas simbolizē Latvijas jūras burāšanas tradīciju atdzimšanu. Regati organizē Latvijas Jūras burāšanas asociācija sadarbībā ar Latvijas Burāšanas savienību un Igaunijas partneriem – Saaremaa Merispordi Selts.

REGATES PROGRAMMA

RĪGA

1. jūlijs

12.00                            Pirmais brīdinājuma signāls “Rīgas brīvostas sacensību posmam”

(ērti vērot sacensības no Daugavas moliem pie iztekas līcī)

2. jūlijs

LTP[1]                             Otrais “KIA sacensību posms” Rīga – Salacgrīva

                                    (ērti vērot sacensību sākumu no Daugavas moliem pie iztekas līcī)

SALACGRĪVA

3. jūlijs

LTP                               Trešais posms “Sportland sacensību posms” Salacgrīvā

Saviesīgs pasākums regates dalībniekiem un viesiem jahtu ostas teritorijā

4. jūlijs

LTP                               Ceturtais posms – piekrastes brauciens Salacgrīva – Pērnava

                                    (iespēja redzēt jahtas no krasta)

PĒRNAVA

5. jūlijs

LTP                               Piektais posms – piekrastes braucieni un pievēja-pavēja distances

Ap plkst. 18.00              Sacensību noslēgums un apbalvošana

Plašāka informācija

Oficiālā regates mājaslapa https://gorr.lv/lv

GoRR sociālās vietnes: Facebook @gulfregatta ; Instagram @gorr_lv ; Youtube @Gulf of Riga Regatta – GoRR

FOTO UN VIDEO

Foto izlase no GoRR parādes un sacensību atklāšanas: https://failiem.lv/u/qv4mkmfgrt (foto: Jānis Spurdziņš, SONY)

* * * * *

Mediji ir aicināti sazināties, lai vērotu sacensības uz ūdens Salacgrīvā 3.jūlijā.

Kontaktpersona informācijas saņemšanai:

Ilona Skorobogatova                                      

#GoRR līdzorganizatore

E-pasts: ilona.skorobogatova@gmail.com

M.t. +371 259 22 782


[1] LTP – laiks tiks precizēts