Noskaidroti Latvijas Čempioni Optimist, ILCA un 420 klasēs

Laika posmā no 31. jūlija līdz 4. augustam Saulkrastu novadā, Zvejniekciemā tika aizvadīts Latvijas atklātais čempionāts 2024 Optimist, ILCA un 420 klasēm. Čempionāts tika plaši apmeklēts, kopā 120 sportisti – 65 Optimisti, 22 ILCA 4 klases sportisti, 17 ILCA 6 sportisti, 8 ILCA 7 sportisti un 8 sportisti 420 klasē. ILCA 7 klasē piedalījās tikai Latvijas un Igaunijas sportisti, savukārt, visās pārējās klasēs dalībnieki bija pārstāvēti no visām trim Baltijas valstīm.

Čempionāts iesākās ar reģistrāciju, laivu apmērīšanu un aprīkojuma pārbaudi un atbilstību klašu noteikumu prasību izpildei. Čempionātu atklāja Latvijas Burāšanas savienības prezidents Kaspars Rožkalns, savā uzrunā, iezīmējot burāšanas nozīmi katra izaugsmē un savu mērķu nospraušanā.

Čempionāta pirmajās divās dienās tika noskaidrots, kurš izcīna pirmo pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 420 klases čempiona titulu un notika treniņbraucieni Optimist un ILCA laivu klasēm. 420 klases parādīšanās Latvijas čempionātā bija veiksmīgs sākums klases attīstībai, jo daudzi sportisti pirmoreiz tik tuvu varēja redzēt burāšanu ar šīs klases laivu, kas radīja lielu interesi.  

Visas piecas čempionāta dienas bija veiksmīgas burāšanai arī laikapstākļu ziņā, pirmās trīs dienas iepūta stiprāks vējš ar brāzmām, jūra viļņojās, bija labs ātrums un sacensību spriedze. Notika nopietna cīņa par vietām un bija labs sagatavotības un izturības pārbaudījums visu klašu burātājiem un treneriem. Noslēdzošās divas dienas jūra palika mierīgāka, vējš vairs nebija tik stiprs, bet bija mainīgs un brīžiem nenoturīgs, kas, savukārt, bija izaicinājums tiesnešiem un distances marku licējiem. Tika saīsinātas distances Optimist klasei, kas prasīja spēju ātri un profesionāli reaģēt arī čempionāta organizētājiem un bija labs pacietības pārbaudījums sportistiem.

Krastā pēc katras sacensību dienas gaidīja silts ēdiens, sportistu vecāki un atbalstītāji. Ostas ieskauti, sportisti varēja baudīt arī Zvejniekciema viesmīlību un apkārtnes šarmu. Dienu noslēdzot ar futbola spēli stadionā, saulrieta vērošanu un iekšēju mieru pēc jūrā pavadītās garās dienas. Cik rīts bija darbīgs ostā, tik vakars bija mierīgs. Augusts iesākās ar siltiem vakariem, bet ar jūtamu rudens tuvošanos rīta agrumā.

Latvijas čempionāta norise un uzņemt tik lielu sportistu skaitu Zvejniekciemā bija liels izaicinājums arī organizatoriem. Norise vietā ar senu burāšanas vēsturi un tradīciju turpināšana uzliek lielu atbildību. Bet tā bija milzīga pieredze gūt labāku priekšstatu par nepieciešamo infrastruktūru, piemērotu bērnu un jauniešu burāšanai, organizējot tāda mēroga sacensības. Pieredzes stāsti, ieteikumi un drosme darīt – ir vislabākā skola. Lielā sportistu atsaucība dalībai čempionātā ir labs pamatakmens un apliecinājums vietas nozīmīgumam un burāšanas attīstīšanai Zvejniekciemā. Uzņemšana Skultes ostā ar tik plaši pārstāvētu klašu un jauno burātāju skaitu gan no Latvijas Klubiem, gan Igaunijas un Lietuvas, motivē un rada vēlmi turpināt iesākto virzienu. Čempionāta vislielākais atbalsts ir Saulkrastu novada pašvaldība, Skultes osta un kuģu būvētava SIA ASK Enterprises, Saulkrastu Kultūras centrs un Saulkrastu sporta un ģimeņu centrs, kuri uzticējās un ļāva vieniem saimniekot. Gatavošanās procesā, izjūtot lielu atsaucību katrā lietā, kas tika darīts, lai čempionāts pirmoreiz varētu notikt Zvejniekciemā. Papildus noteikti vēlamies teikt paldies Skultes jahtklubam, Red Band par gardajām konfektēm bērniem un Vichy par ūdeni dalībniekem.

Bērnu un jauniešu burāšanas sports izceļ arī katra iesaistītā personīgās attieksmes iezīmes, jo Tiesnešu un protestu komisijas, Sacensību birojs, personāls krastā un distancē uz ūdens darbojas pēc brīvprātības principa. Starta kuģis no LAIVU LIETAS un finiša kuģis uz Zvejniekciemu atbrauca no Rīgas. Bērnu un jauniešu burāšanas sports ir iespējams tieši pateicoties šiem cilvēkiem. Un vislielāko paldies LBS vārdā mēs sakām Aivai Zumentei un ZJUSK komandai par čempionāta rīkošanu.

Čempionāta vietu sadalījums:

420 klasē:

  1. Henrijs Hugo Močāns un Roberts Boriss Prullis (LAT)
  2. Valts Gustavs Melbārdis un Miks Manfrēds Bušs (LAT)
  3. Kyrylo Kholod un Viktors Radugins (LAT)

Optimist kopvērtējums:

  1. Robert Matt (EST)
  2. Helena Lee Kangur (EST)
  3. Marlon Munt (EST)

Optimist kopvērtējums meiteņu ieskaitē:

  1. Helena Lee Kangur (EST)
  2. Elle Marie Kangur (EST)
  3. Elza Kristiana Reneslāce (LAT)

Optimist kopvērtējums B grupa:

  1. Jānis Verners (LAT)
  2. Christofer Kasin (EST)
  3. Mētra Timrota (LAT)

Optimist kopvērtējums B grupa meiteņu ieskaitē:

  1. Mētra Timrota (LAT)
  2. Elza Meldere (LAT)
  3. Sienna Olek (EST)

Optimist kopvērtējums C grupa:

  1. Paula Aile (LAT)
  2. Natans Gorbačs (LAT)

ILCA 4 kopvērtējums:

  1. Alexander Eberle (EST)
  2. Jūlijs Kaugars (LAT)
  3. Ņikita Čamāns (LAT)

ILCA 4 kopvērtējums meiteņu ieskaitē:

  1. Elza Marija Ciema (LAT)
  2. Alise Ance Rupenheite (LAT)
  3. Paula Riekstiņa (LAT)

ILCA 6 kopvērtējums:

  1. Jēkabs Čodars (LAT)
  2. Martin Lipp (EST)
  3. Karlīna Vaivode (LAT)

ILCA 6 kopvērtējums meiteņu ieskaitē:

  1. Karlīna Vaivode (LAT)
  2. Ema Kuodyte (LTU)
  3. Šārona Alīda Caune (LAT)

ILCA 7 kopvērtējums:

  1. Bo Aaron Kooser (EST)
  2. Karel Ratnik (EST)
  3. Tavo Annus (EST)

ILCA 7 Master:

  1. Ivo Ailis (LAT)
  2. Mārtiņš Jankovskis (LAT)
  3. Ģirts Timrots (LAT)

Par Latvijas Čempioniem kļuva:

Kārlis Dubra (ILCA 7), Ivo Ailis (ILCA 7 Master), Jēkabs Čodars (ILCA 6) un Karlīna Vaivode (ILCA 6 meiteņu ieskaitē), Jūlijs Kaugars (ILCA 4) un Elza Marija Ciema (ILCA 4 meiteņu ieskaitē), savukārt, Optimist laivu klasē Elza Kristiana Reneslāce, Jānis Verners (B grupā) un Mētra Timrota (B grupā meiteņu ieskaitē), Henrijs Hugo Močāns un Roberts Boriss Prullis (420 klasē). C grupā diemžēl šogad pietrūka viens burātājs, lai varētu cīnīties par čempiona titulu.

Speciālās balvas čempionātā sarūpēja Regate Takats un North Sails un Optimist laivu klases uzvarētājs saņēma jaunas buras iegādes sertifikātu, bet 420 klases uzvarētājs jaunu spinaker buru.

Visi rezultāti šeit: https://manage2sail.com/lv-lv/event/LC2024#!/results?classId=197e40c9-a9f7-4a2f-b027-a4d4fd730c21

Paldies arī sacensību fotogrāfiem par apjomīgo bilžu galeriju. Visas bildes atrodamas šajos linkos:

  1. Bildes no 2. , 3., 4. un 5. sacensību dienas https://drive.google.com/drive/folders/1msm4Qk1nS5Gwr8jediwWXiINZccSwrxx
  2. Bildes no apbalvošanas: https://photos.google.com/share/AF1QipNpP1BJfze1ZZofoSPWIrctEnOIoGSm6UHNkvuEnmRtzlSAEU5dU4Q_BPEuYXNk_Q?pli=1&key=M3dHb2JOclhHOXVLS1dOWUZmcUZpcjhJRFpNRGJ3
  3. Bildes no 3.08. J. Rupenheita https://photos.google.com/share/AF1QipMlV-wbSWUOKkvoW3XtCWjuajGVIzXbAFW0K0iKQAHHnGojesGghhgcL_MqNLCUQg?key=OHVxbTBJVkloQ2lDcU1xR052VUlXTERzZ2x3Nkdn
  4. Bildes no J. Spurdziņa https://degsmestudio.wetransfer.com/downloads/dc420c31582f7759f775de3ecfa1e6fc20240803215452/b0e9a2
  5. Bildes no 4.08. J. Rupenheita https://photos.google.com/share/AF1QipPLol0xU_f_pFZ_G_sHnKSHrizc2wgosTZbatNuOMYEvej0CtA6cG_kJeI2UJ0lOQ?key=V1ljWXh2QlNJSkQ2dkstWlhtdk82dk11akFPNXN3