Latvijas sportiste izcīna uzvaru Formula Kite disciplīnā

Latvijas sportiste, Aija Ambrasa, pirmo reizi izcīnijusi zelta medaļu Latvijai, Olimpiskajā Formula Kite disciplīnā Pasaules čempionātā Masters grupā. Formula Kite ir burāšanas disciplīna, kur sportisti sacenšās braucot ar pūķi un hidrofoila dēli, tā ir visātrākā no Olimpiādē iekļautajām burāšanas disciplīnām, kur braukšanas ātrums var sasniegt pat 70 km/h. Formula Kite disciplīna ir iekļauta gan Parīzes 2024.gada Olimpiādē, gan arī 2028. gada Los Andželosas Olimpisko spēļu programmā. Sacensības norisinājās Itālijā, Gizzeria no 26.06 30.06, sacensībās piedalījās 21 sportists no 11 dažādām valstīm, Aija Ambrasa sacensību noslēgumā ierindojās 1. vietā sieviešu konkurencē un 12. vietā kopējā ieskaitē. Līdz šim, tas ir Aijas augstākais sasniegums šajā disciplīnā.

A. Ambrasa stāsta: “Pirmajā dienā Sacensības norisinājās stiprā vējā un ūdens bija viļņains, es noriskēju un izvēlējos lielāka izmēra pūķi, kā pārējās sacensību dalībnieces, un pirmajā dienā izcīniju uzvaru visos 6 braucienos sieviešu konkurencē. Otrajā dienā vējš bija vājāks un ūdens nebija tik viļņains, kļūdijos ar pūķa izmēru, un man bija pārāk maz jaudas, no 6 braucieniem uzvarēju tikai vienā braucienā, pārējos piecos braucienos par mani pārāka bija Čehijas braucēja Monika Zizlavska, trešajā dienā vējš bija ļoti vājš un mēs paguvām aizvadīt tikai vienu braucienu, bet ceturtajā (noslēdzošajā) dienā mums bija līdzīga stipruma vējš kā otrajā dienā un šoreiz uz starta izvēlējos iziet ar ielāko pūķi, un tā bija pareiza izvēle, no četriem braucieniem uzvaru izcīnīju divos braucienos, un ar to pietika, lai es izcīnītu uzvaru Sieviešu Konkurencē.

Šī uzvara nozīmē man tik ļoti daudz, pēc 1,5 gadu ļoti intensīva darba treniņos, ieguldītais darbs ir atmaksājies. Mans sākotnējais mērķis bija kvalificēties Parīzes Olimpiskajām spēlēm, lai arī tas neizdevās, esmu priecīga, ka man bija iespēja noiet šo ceļu līdz galam un piedalīties Olimpiskās atlases sacensībās. Brīdī, kad uzsāku šo ceļu nevienam Latvijā par šo disciplīnu nebija nekādu zināšanu, tagad esmu guvusi gan pieredzi, gan zināšanas un esmu gatava ar to dalīties. Manas pašas turpmākā dalība šajā disciplīnā būs atkarīga, no finansējuma un treniņu iespējām. Man ļoti gribētos turpināt, jo ir iegūta pamata bāze, un jūtu, kā progresēju, katrās sacensībās un treniņā, un vēl aizvien ir interesanti. Līdz šim esmu trenējusies bez jebkāda Valsts finansiāla atbalsta. Lai varētu iegādāties inventāru, segt savas treniņu un sacensību izdevumus es palaidu pūļa finansēšanas kampaņu, kas bija veiksmīga, un deva iespēju piedalīties visās Olimpiskajās kvalifikācijās. Esmu ļoti pateicīga katram, kas mani ir atbalstījis gan finansiāli, gan mentāli, gan ar padomiem par burāšanu un arī manevriem.”

Visi rezultāti šeit:

https://www.kiteclasses.org/2024youthmasters

Sieviešu konkurence bija starp 4 dalībniecēm no 4 dažādām valstīm.

Vairāk foto šajā linkā:https://www.flickr.com/photos/kiteclasses/albums/72177720318310019/with/53826870514